Egy magasabb rendű lénnyel való összekacsintás pillanata
Mindenkinek lapul a szívében pár nélkülözhetetlen kincs. Egy emlék – mint ebben a novellában –, vagy egy zeneszám, egy étel, egy tó látványa, vagy fénykép, annyi minden előfordulhat! Ezek a jelentéktelennek tűnő apróságok, ha bele tud kapaszkodni a fuldokló az ehhez társuló pozitív érzelemhez, elindítják egy mezsgyén, kifelé a szomorúságból – vallja Tallián Mariann novellista.
2023. november 22. 11:10

Tallián

„A menedék forró katlanná vált, és a gomolygó füstábrák a vörös falak mentén, mint a vonuló felhők változó alakzatai odakünn a kék égen, minden percben egy új történetet meséltek el" – írja Füstfelhők című novellájában Tallián Mariann. A mű a Törvényen kívüliek – ifjúsági elbeszélések című kötetben jelent meg, a könyvet az Orpheusz Kiadó és az Arany János Alapítvány bocsátotta közre a közelmúltban. Az írót kérdezte a Gondola.

Tekintete a messzeségbe révedt. Fejében összecsengett a kerten túli utcáról beszűrődő hangkavalkád, a gyermekek zsivaja, párok búgása, sóhaja, egy rikkancs kiáltása. Megannyi zsibongó jel az élet szépségéről" – írja Orchideák című munkájában. Miért fontos, hogy hamar felismerjük életünkben a veni sancte spiritus pillanatokat?

– A „Veni Sancte Spiritus​” egy pünkösdi fohász, a Szentlélek eljövetelének hozsannája. Régóta érlelődik bennem a tudat, hogy semmi másnak nincs értelme az alkotásban, csak azoknak az áldott pillanatoknak a közvetítése, amikor az életöröm összekapcsolódik egy magasabb rendű lénnyel való összekacsintásra. Ez a mai szlengben olyasmi, mint a flow-élmény. A minden mindennel összefügg, azaz mindannyian a mindenhatónak a teremtményei vagyunk evilágon belül és túl megtapasztalásával, kap az ember egy védőhálót, egy olyan biztonsági megerősítést, amit időnként fel kell idézni magunkban, mert erőt adnak az élethez. Ilyennek képzelem a Szentlélek eljövetelét. Megáll az idő egy személyes találkozásban a teremtővel, de a világ folyása halad tovább. Nekem a legbensőbb áhítat. Ezeket a pillanatokat szeretem megfogni, leírni, továbbadni. A kötet elbeszéléseiben emberi mércével mérve szomorú sorsú lények szerepelnek, de az előbb felvázolt hitem szerint mindannyian egyenlő arányban osztozunk a Gondviselésben.

– Virágéneket is Holtodiglan-holtomiglan című novellájába illesztett: „Immár Tőlem ne irtózzál, / Rabod vagyok mert meg-fogtál, / Csak hogy vélem gyengén bánjál / Zöldellő szép Liliom szál. / A’ vagy hogy ha úgy lészen-is, / Hogy egymást nem láthatjuk-is, / Csak üzengető szókkal-is, / Üzenjünk egymásnak még-is." Ezt a bensőséges középkori műfajt miért kell a XXI. században is elevenen tartanunk?

– Végülis nem kell, de lehet. Nekem ez a hosszúra nyúlt novella lehetőséget adott a szerepjátékra. A főszereplő hölgy valójában nem élő személy, mégis a legösszetettebb emberi érzést, a szerelmet szítja fel egy halandóban. Ebben az elképzelt karakterben ő nem tud beszélni, de üzenni a tárgyakkal igen, mert megtudja őket mozdítani. Egy olyan műfajt választottam a szerelmi költészet kincsestárából, ami közérthetően, és nyíltan fogalmaz. Ugyanakkor körbelengi a múlt, hiszen ez a szellem már emberöltők óta ott él a házban, és szép, régies nyelvezettel fogalmaz. Az idézetek –, melyekkel a régmúltban, mint ma egy SMS-sel üzengettek egymásnak a szerelmesek –, a XVIII. századi magyar közköltészet világi énekei. A trubadúrok korát idézi meg, ami pedig a dalköltészet bölcsője. Színészként sokat szavalok, és ez a korszak nagyon kedves számomra. Innen datálódik a pódiumművészet. Ezenkívül szerettem volna példát mutatni a fiataloknak, hogy Messengeren is lehet összetettebb érzéseket megfogalmazni, nem kell emojikhoz nyúlni, nem érdemes.

 – „Szépnek találta a megfejthetetlen ábrákat. Ki tudja, kinek és mit üzennek ezek a jelek? A megkopott valóságban egy számára értelmezhetetlen üzenet, mellyel minden nap szembesül, talán valamerre elmozdítja a holtpontról a moccanatlan időt, gondolta." A hangszerész című elbeszélésében leírt részlettel Ön rámutat: vannak makacs talányok az életünkben. Miért jó, ha ezeket soha nem is akarjuk megfejteni?

– Valójában ez a novella arról szól, hogy a főhős beleszorul egy olyan élethelyzetbe, melyből nem találja a kiutat. Ilyenkor az emberek többsége fuldokolni kezd a boldogtalanságtól. Irányt veszt, és pótcselekvésekkel, vagy függőségekkel próbál örömet kicsalni az élettől, de ezek csak rosszabbá teszik a mindennapokat. Ezt az ábrát, amelyhez hasonlókat én egyébként a pesti belvárosban sokat látok, graffitiket vagy falfirkákat, szépnek találom, de nem tudom, mit jelentenek, mert nem abba a környezetbe valók, ahol általában szembetalálkozom velük. De valakinek fontosak, hiszen olyan festékkel rajzolta oda, ami lemoshatatlan, vagy majdnem az. Ha valakinek fontos az, amit megoszt a nagyvilággal, az azt jelenti, hogy számára értékes is. Mindenkinek lapul a szívében pár nélkülözhetetlen kincs. Egy emlék – mint ebben a novellában –, vagy egy zeneszám, egy étel, egy tó látványa, vagy fénykép, annyi minden előfordulhat! Ezek a jelentéktelennek tűnő apróságok, ha bele tud kapaszkodni a fuldokló az ehhez társuló pozitív érzelemhez, elindítják egy mezsgyén, kifelé a szomorúságból. Vagy legalábbis ott a lehetőség, csak meg kell ragadni, ehhez azonban kell egy segítő kéz. Mint a mesékben a segítő lények. Mindig mondom a fiataloknak, hogy ha bajban vagy, kérj, és fogadd el a segítséget! Felnőttként is megszívlelendő intelem a mesék igazsága, semmi nem megy egyedül. Ez a novella rávilágít a gyakorlatra, hogy ha ki merünk nyílni kicsit a másik ember előtt, még ha idegen és ellenszenves is, az ő fénye ránk vetül, és máris másképpen látjuk az életünket.

szif

Az általad választott részletekből is kisejlik, hogy az extatikus, és a legelhagyatottabb pillanataink közötti széles spektrum, az életünk, a maga valóságában, hétköznapiságában számomra mint íróként nem olyan érdekes, engem az érdekel, hogy a lélek miként rezonál arra a transzcendens létezésre, ami a Mindenhatóval való kapcsolat. Tudva-tudatlanul, vállaltan vagy sem, de mindenki találkozott már ezzel.
 

Molnár Pál

gondola
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Győztünk!
    A végén lehozta kapusát a szlovén gárda, Bálizs védett még egy hatalmasat lábbal, majd kezdődhetett az ünneplés, a mieink visszajutottak a legjobbak közé!
  • Brüsszel veszélyes az európai demokráciára
    Az a tény, hogy az EU testületei egy szuverén tagállam demokratikus választásán az eredmény befolyásolására is készek, minden európai fővárosban nagy aggodalomra adhat okot.
  • Moszkva körözést adott ki Zelenszkij ellen
    Zelenszkij elődje, Petro Porosenko volt ukrán államfő, az Európai Szolidaritás ellenzéki párt elnöke és Olekszandr Pavljuk, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ellen is körözés van érvényben az orosz belügyi adatbázis szerint.
MTI Hírfelhasználó