Rétvári Bence: Európa legnagyobb migránsgettóját akarják ránk kényszeríteni
Az Európai Unió legnagyobb migránsgettóját kellene felállítani Magyarországon a migránskvóta brüsszeli elfogadása esetén – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
2023. július 18. 13:50

A kötelező migránskvóták brüsszeli elfogadása esetén hazánkban kellene felépíteni Európa legnagyobb migránsgettóját − közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. Rétvári Bence kifejtette: a tervezet szerint ugyanis az Európai Unió területére érkező migránsok 28,3 százalékának a menekültkérelmét Magyarországon kellene elbírálni, ami több mint harmincezer migráns egyidejű elhelyezését tenné szükségessé.

Eközben Görögországnak 5,5, Bulgáriának 2, Franciaországnak 2, Németországnak 1,4, Belgiumnak 0,3, Ausztriának és Svédországnak pedig csupán 0,2 százaléknyi migránst kellene befogadnia a kérelmük elbírálása idejére. Rétvári Bence hangsúlyozta: a magyar kormány elvi szinten ellenzi, hogy kivegyék a kezéből a migrációs politika jogosítványát. Annál is inkább, mert az erről szóló referendum alkalmával 3,3 millió magyar ember szavazott arról, hogy mi dönthessük el, kik élhetnek velünk és kik nem.

A kereszténydemokrata politikus szerint a hét éve napirenden tartott intézkedést azért erőlteti újra Brüsszel, mert „őrségváltás történt a Soros-birodalomban”: Soros Györgytől a fia, Alex Soros vette át az irányítást, és a „trónörökös erős belépőt akart”. Ugyanakkor látható, hogy Nyugat-Európában, például Franciaországban hova vezetett a migránsok befogadása. Vagyis mi nem szeretnénk arra ébredni, hogy az utcánkban az összes autót felgyújtották − fogalmazott az államtitkár. Hozzátéve: az unió azzal, hogy a saját területén bírálja el a menekültkérelmeket, „elvesztette a csatát”, mert az elmúlt évtized tapasztalatai azt mutatják: aki bejött, az itt is marad.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című keddi műsorában is beszélt a migránsgettókról. Puccsszerű trükknek nevezte, hogy Brüsszelben nem konszenzussal, hanem minősített többséggel akarják elfogadni a kötelező kvóták bevezetését. Emlékeztetett arra, hogy az EU az alapító okiratnak megfelelően szuverén államok közössége, amelyekre nem lehet ráerőltetni az akaratuk ellenére egy intézkedést. − A közösség alapvetően a béke megőrzésére és konszenzussal meghozott döntésekre épül.

Ezzel szemben most azt látjuk, hogy az EU az ukrajnai háború egyik legnagyobb finanszírozója, illetve a migránskvóta kapcsán figyelmen kívül próbálja hagyni annak a hat országnak a döntését, amely elutasította a migránskvótát, illetve tartózkodott a szavazáskor − fogalmazott Rétvári Bence. Kifejtette: azért Magyarországon bírálnák el a legtöbb kérelmet, mert itt adminisztrálják a legbecsületesebben az illegális határátlépési kísérleteket. Ugyanis a statisztikák szerint az unió teljes területén 330 ezer illegális belépési kísérletet regisztráltak az elmúlt évben, míg Magyarországon 271 ezret. Vagyis Magyarországot éppen azért büntetnék, mert betartja a jogszabályokat és megvédi az Európai Unió külső határait − jelentette ki a Belügyminisztérium politikai államtitkára.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A KDNP 10 pontja
    EURÓPA BÉKÉS JÖVŐJÉÉRT címmel tömör programot tett közzé a Kereszténydemokrata Néppárt. A kormánypárt rámutat a nagy kockázatra: A szélsőbaloldali erők egyre nagyobb teret hódítanak a nemzetállami szabadsággal szemben.
  • A szentlélek eljövetelét ünnepeljük vasárnap
    Az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte őket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatta meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával összekapcsolja a különböző nyelven beszélő embereket. Így született meg az első pünkösdkor az egyház.
  • A választás eldönti a háború és béke kérdését
    A mi dolgunk az az, hogy az erőszak mennyiségét a mindennapi életben és a háborús kockázatot a politikai életben korlátozni próbáljuk - jelentette ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó