Szent Benedek válaszútján
A benedeki út pedig nem más, mint a hiteles közösségek és az azokban átmentett és megerősített értékek kisugárzó és átalakító ereje.
2023. július 12. 21:29

Tegnap, június 11-én volt Nursiai Szent Benedek ünnepnapja. Visszaemlékezésünk címét Rod Drehertől kölcsönöztük, aki többekkel együtt úgy gondolja, hogy az 1500 évvel ezelőtt élt rendalapítónak van üzenete a mai európaiak számára. Talán ma is járható a kontinens akkori válságából kivezető út.

A Római Birodalom 395-ben ketté vált, és nyugati fele 476- ban végleg megbukott. Ezt nem csupán a beáramló barbár törzsek okozták, hanem a birodalom belső válsága is. A polgárok hétköznapjai még őriztek valamit a nagy örökség külsőségeiből, de már nem érvényesült mindaz, ami Rómát naggyá tette,

a római jog csodálatos rendszere, a közigazgatás rendje, a hadsereg ereje, és főleg nem azok a normák, amik a társadalom rendezettségét biztosították.

A dekadens életforma taszította az ott tanuló Benedeket, aki egy tisztább életre vágyva kivonult ebből a világból. Később megalapította a Monte Cassinó-i monostort és ennek mintájára több másikat.

Ezek a Regulája szerinti életet élő közösségek mentették át a klasszikus műveltség értékeit, amik a keresztény lelkiséggel együtt kisugározva a kolostorokból megalapozták Európa következő évszázadait.

Mi a hasonlóság Európa két korszaka között? Talán az, hogy a beáramló, más kultúrából jövő tömegeknek könnyű dolguk van a válsággal küzdő, eszméit vesztett társadalommal szemben.

A benedeki út pedig nem más, mint a hiteles közösségek és az azokban átmentett és megerősített értékek kisugárzó és átalakító ereje.

Harrach Péter

mkdsz.hu
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Külföldi befolyásszerzési kísérlet zajlik
    "Külföldi befolyásszerzési kísérlet zajlik ismét, aminek a célja nem egy ember felépítése, aki bosszúból csak a saját pecsenyéjét sütögetve politizál, hanem sebet ejteni a magyar kormányon, hogy előbb-utóbb, de inkább mielőbb fel tudjanak állítani egy háborúpárti baloldali kormányt Magyarországon" - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.
  • A kormány kiáll Európa keresztény alapjai mellett
    Varga Mihály kiemelte: miközben tőlünk nyugatra templomok tűnnek el, Magyarországon és a külhonban 3000 templom építését vagy felújítását támogatta a kormány az elmúlt évtizedben.
  • 18. századi orgonák a Pannonhalmi Főapátságban
    Az Orgonák éjszakáján Homolya Dávid orgonaművész és nemzetközi orgonaszakértő, valamint Vadász Attila orgonaművész kezei alatt kelnek életre a hangszerek.
MTI Hírfelhasználó