Már a jövő héten tárgyalhat a béketervről Putyin és Hszi Csin-ping
Már a jövő héten Oroszországba utazhat Hszi Csin-ping kínai elnök, hogy hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal találkozzon – közölte a Reuters hírügynökség. Az értesülést sem a kínai külügyminisztérium, sem a Kreml nem erősítette meg.
2023. március 13. 16:27

A rendezési tervben kitüntetett helyen szerepel a harcok azonnali befejezése, a béketárgyalások megkezdése, az országok szuverenitásának tisztelete. Peking továbbá erőteljes üzenetet fogalmazott meg az Európai Unió és az Egyesült Államok részére. Két pont ugyanis külön foglalkozik a szankciós politikával: Kína a békekötés feltételeként jelöli meg, hogy minden érintett fél hagyjon fel az egyoldalú büntetőintézkedések kivetésével – írta meg a Magyar Nemzet.

Az oroszországi TASZSZ hírügynökség január 30-án számolt be arról, hogy az orosz elnök megkérte Hszi Csin-pinget, hogy tavasszal látogasson el Moszkvába. A The Wall Street Journal amerikai napilap később azt írta, a találkozásra áprilisban vagy május elején kerülhet sor. A múlt hónapban Vlagyimir Putyin Vang Ji kínai államtanácsost fogadta Moszkvában, ahol elmondta, számít a kínai államfő látogatására is, mivel Oroszország számára kiemelkedően fontos az együttműködés az ázsiai országgal. A két elnök összesen 39 alkalommal találkozott személyesen, legutóbb szeptemberben, egy közép-ázsiai fórumon.

Magyar Nemzet
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Magyar zarándokvonat Sepsiszentgyörgyön
    Székjelyföldi magyarjaink fogadták a Belső-Magyarországról érkezett zarándokvonatot Sepszszentgyörgyön. A nemzet egységét fejezi ki a pünkösdi együtt ünneplés.
  • Kadétokból tartalékosok
    A Than Károly Ököiskola és Technikummal együtt összesen százötven intézményben folyik kadétképzés, melynek keretében több mint 9500 középiskolás tanulja a honvédelmi alapismeretek tárgyat. A cél az, hogy a most szerződést kötött, augusztusban bevonuló fiatalok példáját minél több kadét kövesse.
  • Rossi körbetekerné a Balatont, ha...
    Rossi arról beszélt, hogy a magyarok többsége imádja a futballt, a válogatottat pedig különösen. Kiemelte, a szurkolók olyan hangulatot teremtenek, mint sehol másutt. Szerinte ez a pozitív értelemben vett nacionalizmusnak köszönhető, mert a drukkerek jobban szeretik az országukat, mint bármi mást.
MTI Hírfelhasználó